Select category
- Produkty sojowe
- Pasty, pasztety, masła orzechowe
- Napoje zbożowe
- Bakalie
- Słodycze i przekąski
- Ziarna
- Nasiona do kiełkowania
- Produkty zbożowe
- Barszcze, żury
- Soki
- Syropy
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Przyprawy
- Produkty bezcukrowe
- Produkty bezglutenowe
- Produkty pszczele
- Wody lecznicze i mineralne
- Herbaty i kawy
- Oleje
- Octy
- Produkty mogące wspomagać leczenie
- Pozostałe produkty
- Batony
- Napoje
Żur śląski
Żur jest tradycyjną potrawą znaną i docenianą na Śląsku od XVI wieku. Nazwa „Śląski Żur” dotyczy jedynie produktów spełniających typowe dla tego regionu procedury kiszenia oraz właściwości i proporcje użytych składników, dlatego staramy się by użyte w produkcji surowce oraz sposób przygotowania odpowiadały recepturze według której przygotowuje się go od pokoleń. W rezultacie w skład naszego żuru wchodzi gruboziarnista mąka żytnia, której struktura decyduje o jego ostatecznym smaku. Kolejne elementy to świeży, naturalny czosnek, sól oraz woda. Połączenie tych składników i poddanie ich odpowiednio długiemu procesowi kwaszenia daje gwarancję specyficznego smaku i aromatu tradycyjnego śląskiego żuru.
Składniki: mąka żytnia razowa, woda, świeży czosnek, sól.
Additional Information
Opakowanie zbiorcze: 12 szt.
Waga produktu: 450ml
Uwagi: produkt sprzedawany również detalicznie