Hummus z dynią i imbirem 200g

Hummus to tradycyjne danie popularne w kuchni krajów Bliskiego Wschodu (Liban, Izrael, Jordania. Syria). Hummus jest rodzajem pasty przygotowanej z ciecierzycy i pasty sezamowej.
 

ZASTOSOWANIE
Dynia i imbir nadadzą delikatnie pikantnego i lekko orzechowego smaku. Hummus doskonale się sprawdzi z sałatkami warzywnymi, głównie z przewagą różnych rodzajów sałat. Hummus na pierwsze, drugie śniadanie a także podwieczorek  to przyjemna dawka energii na świeżej kromce chleba.

WARTO WIEDZIEĆ
Hummus jest sycący, a dzięki zawartości węglowodanów i białka dostarcza dużo energii. Ciecierzyca i pasta sezamowa z, którego jest zrobiony hummus dostarcza nam cennych minerałów: cynku, selenu, wapnia i magnezu. Wszystkie minerały korzystnie wpływają na prawidłowe działanie naszego organizmu.

Składniki: sól, sok z cytryny, czosnek, pieprz, olej rzepakowy, woda, gotowana ciecierzyca (43%) dynia (14%), pieczona marchew (14%), pasta sezamowa tahini (4%), curry (w tym gorczyca), imbir (0, 05%).

Producent: Delikato

Wartość odżywcza na 100g

Wartość energetyczna: 578 kJ (138 kcal)
Węglowodany: 11.1 g
w tym cukry: 1.9 g
Sól: 0.9 g
Białko: 4.8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0.8 g
Błonnik: 3.9 g
Tłuszcz: 7.4 g

Dodatkowe informacje

Waga produktu: 200 g
Kraj pochodzenia: Polska
Informacja alergiczna: pasta sezamowa, może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, orzeszków ziemnych i sezamu.