Chleb z błonnikiem lnianym 500g

Chleb z błonnikiem lnianym to sucha  mieszanka z, której przygotujemy smaczny chleb. Dodatkowo do wypieku chleba będziemy potrzebowali:  475ml wody, 20ml oleju, 15g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych.

Sposób przygotowania: do miski wlewamy letnią wodę, olej, rozdrobnione drożdże(w/g uznania możemy zwiększyć ilość drożdży świeżych do 15g/500g), stopniowo dodajemy mieszankę chlebową, wszystko razem mieszamy. Ciasto zostawiamy na chwilę, później wyrabiamy je posmarowanymi olejem dłońmi. Możemy uformować wałeczek, który następnie obtaczamy w ziarnach słonecznika lub lnu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dokładnie pokrytej tłuszczem domry, do 3/5 jej wysokości aby ciasto miało możliwość wyrosnąć. Zostawimy ciasto w formie ( wciepłym miejscu) na 45-60 min pod przykryciem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, o 5 minutach obnizamy temperaturę do 180 C, pieczemy ciasto przez 55 minut. Jeśli skórka chleba będzie ciemniała zbyt szybko możemy przykryć chleb folią aluminiową, Chleb kroimy po wystygnięciu. Orientacyjna masa gotowego wypieku ok. 900g. 

Składniki: odbiałczona skrobia pszenna, mąka jaglana, mąka łubinowa, płatki ziemiaczane, mąka lniana 4%, substancja zagęszczająca: mąka guar, cukier, sól, przyprawy chlebowe.

Producent: Nominal

Wartość odżywcza na 100g

Wartość energetyczna: 1434 kJ ( 339 kcal)
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tł. nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 70 g
w tym cukry: 3,7 g
Błonnik: 8,2 g
Białko: 6,8 g
Sól: 2 g

Dodatkowe informacje

Waga produktu: 500 g
Kraj pochodzenia: Czechy
Informacja alergiczna: mąka łubinowa