Wybierz kategorię
- Produkty sojowe
- Pasty, pasztety, masła orzechowe
- Napoje zbożowe
- Bakalie
- Słodycze i przekąski
- Ziarna
- Nasiona do kiełkowania
- Produkty zbożowe
- Barszcze, żury
- Soki
- Syropy
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Przyprawy
- Produkty bezcukrowe
- Produkty bezglutenowe
- Produkty pszczele
- Wody lecznicze i mineralne
- Herbaty i kawy
- Oleje
- Octy
- Produkty mogące wspomagać leczenie
- Pozostałe produkty
- Batony
- Napoje
Olej słonecznikowy 1l
Olej słonecznikowy to drugi (po oleju rzepakowym) najczęściej spożywany przez Polaków olej roślinny. Wytwarzany jest z nasion słonecznika, zarówno z wykorzystaniem metody tłoczenia na zimno, jak i rafinacji. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz łagodnym smakiem i zapachem. Olej słonecznikowy bogaty jest w witaminę E - pełniącą rolę ochronną błon komórkowych, jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 pochodzących z kwasu linolowego. Spożywanie oleju słonecznikowego bogatego w witaminę E chroni przed chorobą wieńcową serca i miażdzycą. Świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek, majonezów i dresingów. Dla zachowania optymalnych wartości zdrowotnych i kulinarnych należy przechowywać go w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Składniki: uzyskiwany z nasion słonecznika metodą tłoczenia na zimno.
Wartość odżywcza na 100g
Wartość energetyczna: 3400 kJ (829 kcal)
Białko: 0g
Węglowodany: 0g
Cholesterol: 0g
Tłuszcz: 92g
kwasy tłuszczowe nasycone: 12g
kwasy tł jednonienasycone: 24g
kwasy tł wielonienasycone: 64g
zawiera witaminę E: 46-60 mg( ok 350%)*
* dziennej zalecanej dawki
Dodatkowe informacje
Opakowanie zbiorcze: 15 szt.
Waga produktu: 1l
Uwagi: produkt sprzedawany również detalicznie