Brokuł włoski Cezar nasiona 15g

Pikantne w smaku kiełki brokułu,  są doskonałym dodatkiem do kanapek,  sałatek czy koktajli. Stanowią bogactwo witamin:  A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K oraz minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen czy  mangan. Zawierają Sulforafan – szczególną substancję z grupy flawonoidów,  wykazującą silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo Sulforafanu co zjedzenie 1kg brokułów.  Pamiętać należy,  że zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji,  dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki. Ponadto kiełki brokułu pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu,  a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki zawierają pełnowartościowe białka i enzymy. Kiełki są świeżymi, nieskażonymi, zielonymi warzywami o wyjątkowej wartości odżywczej. Proces kiełkowania powinien przebiegać w ciepłym (temperatura pokojowa) i ciemnym miejscu. Czas kiełkowania zależy od rodzaju wziętych nasion oraz od temperatury. Przed wysiewem nasion chronić je przed światłem. W czasie kiełkowania nawadniać dwa razy na dobę.

-10%
Producent: Bjos

Dodatkowe informacje

Opakowanie zbiorcze: 5 szt.
Waga produktu: 15g
Uwagi: produkt sprzedawany również detalicznie