Artykuły

Kasza Jaglana-Królowa Kasz!

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych. Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę. Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

Przepis na danie z kaszy jaglanej z warzywami.

Składniki:

- 3/4 kubka kaszy jaglanej, 
- 1 i 1/5 kubka wody,
- kilka kawałków pociętych glonów,
- 1 marchewka,
- 4 duże pieczarki,
- 1 por (biała część),
- 1/2 papryki czerwonej,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 2 -3 łyżki pestek słonecznika,
- 2 łyżki pestek dyni,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy, asafetyda (opcjonalnie), papryka słodka, imbir.

Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną porządnie wypłukać w zimnej wodzie, kilkakrotnie zlewając brudną wodę. Zalać kaszę świeżą wodą, dodać do niej glony. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, nie mieszając, do czasu wchłonięcia wody (nie musi być bardzo miękka, bo będzie jeszcze z warzywami chwilę duszona). Można również kaszę kilka minut pogotować, zdjąć z ognia i schować "pod kołdrę" żeby doszła. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, pora pokroić w półplastry, pieczarki na pół i w grubsze pół plasterki. Paprykę pokroić w drobną kostkę lub paski. Na rozgrzanym oleju przesmażyć krótko por, dodać marchewkę, paprykę, chwilę smażyć. Dołożyć pieczarki, podlać odrobiną wody. Gdy warzywa zmiękną dodać ugotowaną kaszę, dobrze wymieszać. Dusić razem do całkowitej miękkości warzyw (można w międzyczasie dodać wody), na koniec dorzucić natkę pietruszki, słonecznik, pestki dyni, doprawić do smaku.