Wybierz kategorię
- Produkty sojowe
- Pasty, pasztety, masła orzechowe
- Napoje zbożowe
- Bakalie
- Słodycze i przekąski
- Ziarna
- Nasiona do kiełkowania
- Produkty zbożowe
- Barszcze, żury
- Soki
- Syropy
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Przyprawy
- Produkty bezcukrowe
- Produkty bezglutenowe
- Produkty pszczele
- Wody lecznicze i mineralne
- Herbaty i kawy
- Oleje
- Octy
- Produkty mogące wspomagać leczenie
- Pozostałe produkty
- Batony
- Napoje
Makaron razowy orkiszowy wstążki 400g
Wyróżnia się charakterystycznym orzechowym smakiem. Jest pomocny podczas zmęczenia, zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Stosowany może być przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje. Obniża poziom cholesterolu we krwi Orkisz to stary, tzw. pierwotny gatunek pszenicy. W porównaniu do gatunków obecnych - charakteryzuje się białkiem o innym, korzystniejszym dla człowieka składzie aminokwasów; bogaty jest w błonnik, beta-karoten, witaminy z grupy B oraz fosfor i cynk. Orkisz został wyeliminowany z współczesnego rolnictwa, ponieważ zboże to nie toleruje sztucznego nawozu i chemicznych środków ochrony roślin.
Sposób gotowania:Zagotować dostateczną ilość wody (3l na op. makaronu) dowolnie osolonej. Dodać odrobinę tłuszczu roślinnego (oleju). Wrzucać stopniowo makaraon i gotować do chwili, kiedy będzie dostatecznie miękki (około 10min.). Następnie odstawić z ognia, przelać zimną wodą, odcedzić.
Składniki: 100% mąka pszenna orkiszowa razowa typ 2000 , woda.
Wartość odżywcza na 100g
Wartość energetyczna: 1489 kJ (352 kcal)
Tłuszcz: 2,43g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,54 g
Węglowodany: 62,89 g
w tym cukry: 2 g
Błonnik: 11,42 g
Białko: 13,90 g
Sól: <0,025 g
Dodatkowe informacje
Opakowanie zbiorcze: 10 szt.
Waga produktu: 400 g
Uwagi: produkt sprzedawany również detalicznie
Informacja alergiczna: mąka pszenna orkiszowa razowa