Makaron razowy orkiszowy nitki 400g

Wyróżnia się charakterystycznym orzechowym smakiem. Jest pomocny podczas zmęczenia, zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Stosowany może być przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje. Obniża poziom cholesterolu we krwi Orkisz to stary, tzw. pierwotny gatunek pszenicy. W porównaniu do gatunków obecnych - charakteryzuje się białkiem o innym, korzystniejszym dla człowieka składzie aminokwasów; bogaty jest w błonnik, beta-karoten, witaminy z grupy B oraz fosfor i cynk. Orkisz został wyeliminowany z współczesnego rolnictwa, ponieważ zboże to nie toleruje sztucznego nawozu i chemicznych środków ochrony roślin. 

Sposób gotowania: Zagotować dostateczną ilość wody (3l na op. makaronu) dowolnie osolonej. dodać odrobinę tłuszczu roślinnego (oleju). Wrzucać stopniowo makaron i gotować do chwili, kiedy będzie dostatecznie miękki (około 10 min.) Następnie odstawić z ognia, przelać zimną wodą, odcedzić. 

Składniki: mąka pszenna orkiszowa razowa typ 2000,  woda.

Producent: Babalscy

Wartość odżywcza na 100g

Wartość energetyczna: 1489 kJ (352 kcal)
Tłuszcz: 2,43 g
w tym kwasy tł. nasycone: 0,54 g
Węglowodany: 62,89 g
w tym cukry: 2 g
Błonnik: 11,42 g
Białko: 13,90 g
Sól: 0,025 g

Dodatkowe informacje

Opakowanie zbiorcze: 10 szt.
Waga produktu: 400 g
Uwagi: produkt sprzedawany również detalicznie
Informacja alergiczna: mąka pszenna orkiszowa razowa.