Wybierz kategorię
- Produkty sojowe
- Pasty, pasztety, masła orzechowe
- Napoje zbożowe
- Bakalie
- Słodycze i przekąski
- Ziarna
- Nasiona do kiełkowania
- Produkty zbożowe
- Barszcze, żury
- Soki
- Syropy
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Przyprawy
- Produkty bezcukrowe
- Produkty bezglutenowe
- Produkty pszczele
- Wody lecznicze i mineralne
- Herbaty i kawy
- Oleje
- Octy
- Produkty mogące wspomagać leczenie
- Pozostałe produkty
- Batony
- Napoje
Zakwas żytni suszony Bio 30g
Zakwas żytni to środek do spulchniania i zakwaszania ciasta, wynaleziony w starożytnym Egipcie. Najważniejszymi składnikami zakwasu są dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego, bakterie produkujące kwas octowy. Zakwas do domowego wypieku chleba. Produkt rolnictwa ekologicznego.
Składniki: mąka żytnia Bio, kultury bakterii.
Propozycja - przepis na upieczenie 1,5 kg chleba żytniego:
Składniki:
1 kg mąki żytniej
2 opakowania zakwasu żytniego
700ml wody
2-3 łyżeczki soli
20g drożdży
Przygotowanie ciasta: Wymieszać wszystkie suche składniki, dolać letnia wodę i dokładnie wyrobić. Przykryć i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia, po czym jeszcze raz ugnieść.
Jasny chleb: przygotowane ciasto włożyć w formie do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 80 min. w temperaturze 180-200 st. C.
Ciemny chleb: przygotowane ciasto włożyć w formie do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 250 st. C , później obniżyć temperaturę do 180 st C i piec jeszcze przez 90 minut.
Wartość odżywcza na 100g
Wartość energetyczna: 1413 kJ (334 kcal)
Tłuszcz: 1,8 g
w tym kwasy tł. nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 52 g
w tym cukry: 1 g
Białko: 11,2 g
Sól: 0,01 g
Dodatkowe informacje
Waga produktu: 30g
Kraj pochodzenia: Czechy
Uwagi: produkt sprzedawany również detalicznie
Informacja alergiczna: żyto