Zakwas żytni suszony Bio 30g

Zakwas żytni to środek do spulchniania i zakwaszania ciasta, wynaleziony w starożytnym Egipcie. Najważniejszymi składnikami zakwasu są dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego, bakterie produkujące kwas octowy. Zakwas do domowego wypieku chleba. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Składniki: mąka żytnia Bio, kultury bakterii.
Propozycja - przepis na upieczenie 1,5 kg chleba żytniego:

Składniki
1 kg mąki żytniej 
2 opakowania zakwasu żytniego 
700ml wody 
2-3 łyżeczki soli 
20g drożdży

Przygotowanie ciasta: Wymieszać wszystkie suche składniki, dolać letnia wodę i dokładnie wyrobić. Przykryć i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia, po czym jeszcze raz ugnieść.
Jasny chleb: przygotowane ciasto włożyć w formie do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 80 min. w temperaturze 180-200 st. C.
Ciemny chleb: przygotowane ciasto włożyć w formie do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 250 st. C , później obniżyć temperaturę do 180 st C i piec jeszcze przez 90 minut.

Producent: Natural

Wartość odżywcza na 100g

Wartość energetyczna: 1413 kJ (334 kcal)
Tłuszcz: 1,8 g
w tym kwasy tł. nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 52 g
w tym cukry: 1 g
Białko: 11,2 g
Sól: 0,01 g

Dodatkowe informacje

Waga produktu: 30g
Kraj pochodzenia: Czechy
Uwagi: produkt sprzedawany również detalicznie
Informacja alergiczna: żyto