Kasza jaglana 500g

Kasza jaglana jest lekkostrawną i bardzo odżywczą kaszą. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Regularne spożywanie zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy). Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację. Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. Kasza jaglana jest powszechnie spożywaną kaszą na całym świecie, gdyż uprawa prosa od, którego pochodzi możę się odbywać nawet na suchych gruntach. Charakteryzuje się delikatnym smakiem. Aby uzyskać lekko orzechowy smak polecane jest prażenie jej na suchej patelni jeszcze przed gotowaniem. 

Sposób przygotowania: Na początku odmierzamy według uznania odpowiednią ilość kaszy, po czym pod bierzącą wodą (najlepiej zimną) dokładnie ją płukamy. Przecedzić przez sitko, dzięki płukaniu pozbywamy się goryczki. Kolejnym krokiem jest zagotowanie wody i gdy będzie wrzątek wrzucamy kaszę do gotowania. Proporcja kaszy jest podobna jak w przypadku innych kasz. ( dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Do gotującej kaszy można dodać jedną łyżkę oleju. Czas gotowania to przynajmniej 15 minut. Dodatkowo po zakończonym gotowaniu i odsączeniu od wody można przykryć pokrywką na 10 minut. Smacznego !

Składniki: kasza jaglana

Producent: Bjos

Wartość odżywcza na 100g

Wartość energetyczna: 1598 kJ (367 kcal)
Tłuszcz: 2,9 g
w tym kwasy tł. nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 72,1 g
w tym cukry: 0,8 g
Białko: 10,1 g
Sól: 0,01 g 

Dodatkowe informacje

Waga produktu: 500 g
Kraj pochodzenia: Polska