Mąka z amarantusa 500g

Mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Zawiera około 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej. Jest ono bogate w lizynę, metioninę i tryptofan, w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych. Zawarty w mące tłuszcz (ok. 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E). Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo, wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5 - krotnie wyższa niż w pszenicy.

Składniki: 100% mąka z nasion amarantusa.

Producent: Szarłat

Wartość odżywcza na 100g

Wartość energetyczna: 1529 kJ (364 kcal)
Tłuszcz: 7,2 g
w tym kwasu tłuszczowe nasycone: 
1,7 g
Węglowodany:
 51,7 g
w tym cukry: 2,2 g
sól: < 0,001 g
Błonnik: 13,6 g
Białko: 16,2 g

Dodatkowe informacje

Waga produktu: 500 g
Kraj pochodzenia: Polska