Kasza jaglana Bio 500g

Kasza jaglana jest lekkostrawną i bardzo odżywczą kaszą. Znajdzie szerokie zastosowanie w domowej kuchni, jest jedną z najzdrowszych rodzajów kasz. Kasza jaglana świetnie się sprawdzi jako składnik głownego dania obiadowego. Można wykorzystać ja do zup, gołąbków, sałatek, zamiast ziemniaków i ryżu będzie dobrze smakować także z mięsem np: kurczakiem. Znajdzie również zastosowanie jako składnik przystawek - można użyć jej jako farszu do cukini, papryki lub pomidorów. Sprawdzi się w kuchni dla osób preferujacych potrawy wegetariańskie i wegańskie.

WARTO WIEDZIEĆ
Regularne spożywanie kaszy zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy). Dostarcza też witaminy E, która chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku odmierzamy według uznania odpowiednią ilość kaszy, po czym pod bierzącą wodą (najlepiej zimną) dokładnie ją płukamy.(można nawet przepłukać kilka razy). Przecedzić przez sitko, dzięki płukaniu pozbywamy się goryczki. Kolejnym krokiem jest zagotowanie wody i gdy będzie wrzątek wrzucamy kaszę do gotowania. Proporcja kaszy jest podobna jak w przypadku innych kasz. ( dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Do gotującej kaszy można dodać jedną łyżkę

Składniki: kasza jaglana ekologiczna

Producent: Bio Life

Wartość odżywcza na 100g

Wartość energetyczna: 1514 kJ (358 kcal)
Tłuszcz: 3,9 g
w tym kwasy tł. nasycone: 0,9 g
Węglowodany: 69 g
w tym cukry: 1,4 g
Białko: 9,8 g
Sól: 0 g

Dodatkowe informacje

Waga produktu: 500 g
Informacja alergiczna: produkt może zawierać sezam, soję, orzechy i gluten.