Amarantus nasiona 500g

Nasiona amarantusa charakteryzują się cennymi właściwościami dla naszego zdrowia, są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, żelaza, wapnia, magnezu i potasu, zawierają dwa razy więcej błonnika niż kasza jęczmienna dzięki czemu usprawniają trawienie. Nasiona amarantusa są sycące ale nie tuczą, można je używać jako dodatek do pieczywa, ciast i ciasteczek. Stanowią doskonały składnik kotletów, mogą być także ciekawym elementem dania głównego. Przechowywać w suchym miejscu.

Sposób gotowania: Nasiona amarantusa gotujemy około 20 minut, na małym ogniu, pod przykryciem w dużej ilości osolonej wody ( w proporcji 1:3). Dobrze jest odstawić bezpośrednio po ugotowaniu ziarno i odczekać chwilę by pozostała woda się wchłonęła.    

Producent: Szarłat

Wartość odżywcza na 100g

Wartość energetyczna: 1529 kJ (364 kcal)
Tłuszcz: 7,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7 g
Węglowodany: 51,7 g
w tym cukry: 2,2 g
Białko: 16,2 g
Błonnik: 13,6 g
Sól: 0,001 g

Dodatkowe informacje

Waga produktu: 500 g
Kraj pochodzenia: Polska